به گزارش پارتیان امروز ، به نقل از روزنامه خوب، یک کارشــناس مســائل اقتصادی گفت: افزایش محدودیت ها جهت تخصیص نــرخ ارز نیما به واردات کالا های مختلف و حذف روزانه اقلام اســاسی از این لیست، به ذات منجر به افزایش قیمت تمام شــده کالا ها و تشدید تورم شده است.
رشد نرخ ارز نیمایی و نزدیک شــدن آن به حد ۵۰ هزار تومان، زنگ هشدار جدی برای فعالان اقتصادی و مردم اســت.
افزایش نرخ ارز نیمایی آن هم در شرایطی که مولفه های مختلفی بر بازار های اقتصادی داخلی، اثرات منفی و مخرب جدی گذاشــته، یک نگــرانی جدی نه فقط برای فعالان و تولیدکنندگان بلکه برای مردم عام به عنوان مصرف کننده کالا محســوب می شــود.
از گوشــه و کنار بازار اخبار بدی درباره افسارگسیختگی تورم می شــنویم و سکوت جدی دولت، بر آتش گرانی ها دامن زده اســت.
حال رد شدن نرخ ارز نیمایی از مرز ۴۷ هزار تومان، نشان میدهد مردم باید خود را برای استمرار و حتی تشدید فشار های تورمی آماده کنند.
ظاهرا زور دولت چهاردهم به وعده های انتخاباتی خود درباره مهار گرانی ها، نرسیده است؛ البته اگــر به رویکرد دولت خوشبین باشیم و در نظر نگیریم که رئیس دولت و مدیرانش از احوال مردم بی اطلاعند.
زنگ هشدار گرانی بلندتر شد
نادر حیدری، کارشــناس اقتصادی ، افزایــش نرخ ارز نیمایی را یک شــوک برای هزینه های تولید دانست و گفت: پیش تر رئیس کل بانک مرکزی درباره ضرورت جلوگیری از رشد نرخ ارز نیمایی صحبــت به میان آورده بــود؛ با این اظهارات بــرخی از فعالان و کارشناسان اقتصادی کمی به دولت جهت بهبود وضعیت و کنترل شــرایط امیدوار شدند، اما افزایش حدود ۲ هزار تومانی نرخ حواله ارز نیما و نزدیک شــدن به رقم ۴۸ هزار تومان، شــرایط را کمی پیچیــده کرد.
این اتفاق در شــرایطی رخ داد که رئیس کل بانک مرکــزی چندی پیش اعلام کرد که بر حفظ نرخ ارز نیما و کاهش فاصله این ارز با بازار آزاد تمرکز دارد.
وی ادامه داد: افزایش محدودیت ها جهت تخصیص نرخ ارز نیما بــه واردات کالا هــای مختلف و حذف روزانه اقلام اســاسی از این لیســت، به ذات منجر به افزایش قیمت تمام شده کالا ها و تشدید تورم شده است.
رشد نرخ ارز نیمایی و نزدیک شدن آن به حد ۵۰ هزار تومان، زنگ هشدار جدی برای فعالان اقتصادی و مردم است؛ به نظر میرســد در آیندهای نه چندان دور، باید بار تورمی شدید و گرانی های خارج از تحمل را تمام اقشار جامعه متحمل شوند.
صادرات هم به بن بست خورد
این کارشناس اقتصادی در ادامه صحبت های خود به اهمیت نرخ ارز در تولید اشاره کرد و گفت: با افزایش نرخ ارز، گرانی سونامی وار در تمامی بازار ها رخنه می کند.
افزایش نرخ تمام شــده تولید به دلیل گرانی مواد اولیه وارداتی یا حتی دســتگاه های تولید از یک سو، گرانی کالا های اساسی که به طور کامل وارد می شوند از سویی دیگر از اثرات مستقیم افزایش نرخ ارز است.
تا پیش از این نگران رشــد تصاعدی و بی حد و مرز قیمــت ارز بازار آزاد بودیم؛ اما این روز ها باید با یک چشم افزایش پرخطر نرخ ارز نیمایی را هم رصد کنیم و منتظر چندبرابر شدن مشکلات باشیم.
حیدری خاطرنشــان کرد: نباید فراموش کرد که افزایش هزینه تمام شــده تولید، تنها بر تورم داخلی تاثیرگذار نیســت و مزیت رقابتی برای صادرات را نیز از بین می برد؛ بنابراین زیان دو طرفه از رشــد قیمت ارز به کشور وارد می شود که بعید به نظر میرسد در آینده بتوانیم آن ها را حل و فصل کنیم.
هر فردی به تناسب نقش اجتماعی و اقتصادی خود، از تغییرات نــرخ ارز به نوعی تاثیر می پذیرد؛ اگــر دلال نون به نرخ روز خور باشیــد، از افزایش نــرخ ارز (چه آزاد، چه دولــتی و چه نیمایی) اســتقبال می کنید.
اما اگر تولیدکنندهای وابسته به واردات مواد اولیه و یا حتی مردم عادی باشید که خیلی در حلقه نقل و انتقالات روزانه ارزی دســتی نداشــته باشید، افزایش لحظه ای قیمت دلار می تواند موجی از نگرانی ها و مشــکلات جدید را برای شما پدید آورد. حدود دو هفته پیش رئیس کل بانک مرکزی به اثر رشد نرخ ارز بــر گرانی ها تاکید کرد، اما ایــن تاکید راه به جایی نبرد.
مثل تمامی سال های گذشته، تدابیر بانک مرکزی و یا حتی دولت برای مهار تورم و گرانی مشــخص و صریح نیست.
تنها چیزی که مردم می شــنوند، وعده وعید هایی مبهم و بدون راهکار اســت که خود مســئولان هم میدانند عملیاتی نخواهد شد و در این میان مردم با افزایش تورم و کاهش قدرت دستمزد های خود تنها ماندهاند.